Lekker naar Terschelling - 17 augustus 2025 - dag 2 - Harlingen, Boetiekhotel de Eilanden
17 augustus 2025 - Harlingen, Nederland
Terwijl Marja vredig ligt te slapen op het kingsize bed om bij te komen van deze zeer pittige dag, is het mijn beurt om een verslagje te maken.
We hebben vannacht heerlijk geslapen in de logeerkamer van het appartementengebouw. Vanmorgen om half negen had Pa alles klaar staan voor het ontbijt, hij nog in pyjama, wij al in de fietskleren. We hadden overigen geen haast om weg te komen, want het zou iets minder ver zijn dan gisteren en het weer lokte niet echt aan, regelmatig motregen en een gemeen windje uit het noorden. De KNMI had zwak tot matig beloofd, maar matig was bij vlagen zwak uitgedrukt. Na het ontbijt ging Marja de logeerkamer even poetsen en deed ik nog een paar klusjes voor Pa.
Om half elf zaten we op de fiets; het was droog met hier en daar een paar blauwe stukjes lucht. Helaas moesten de regenjacks al na een km of zes aan. De rest van de dag hebben we nog wel een keer of zeven wat gemiezer moeten doorstaan, maar we zijn uiteindelijk niet drijfnat geworden. We hadden besloten om eerst recht naar het noorden te gaan en daarna af te buigen naar het (noord)westen door een stuk Friesland waar we nog niet eerder waren geweest. De wind speelde ons danig parten en al na een kleine vijftien km bleek het cruesli-ontbijt met wat fruit onvoldoende basis voor een hele ochtend tegenwindfietsen. Een flinke suikerboost uit Marja’s zwarte tas bood maar kort soelaas. Verder de trein nemen is wel even ter sprake gekomen, maar afgekeurd als slappe hap. Omdat de weinige tourfietsers die we tegenkwamen vrijwel zonder uitzondering elektrisch ondersteund waren, mijmerden we wel allebei over het moment, ergens in de toekomst, waarop we zelf voor de bijl zouden gaan. Dat moment kwam met iedere moeizame trap iets dichterbij ;).
Op zeker moment begonnen we echt trek te krijgen, maar in dorpjes als Raerd, Easterwierrum en het prachtige Mantgum was niets te krijgen. Toen we het nietige Baard binnen reden, zagen we plotseling een paar vlaggen en een uithangbord van Hertog Jan. Café de Kater had niet alleen koffie met gebak, maar ook een heuse lunchkaart. We deelden een grote uitsmijter met spek en kaas (drie eieren) en twee kroketten brood, heerlijk. Mijn voorstel om nog een extra drankje met een punt huisgemaakte appeltaart te nemen werd helaas gevetood, omdat een al te volle maag ook niet bevorderlijk zou zijn voor de laatste ruim 20 km. Eenmaal weer op de fiets reden we langs een prachtig fietspad naar Easterlittens en de Friese uitvoering van Winsum. Daarna over een klein weggetje naar Tzum om via Hitzum uiteindelijk met de tong op de schoenen in Harlingen te arriveren. We hadden onze route ook nog via Sexbierum en Lutjelollum kunnen leiden, maar die bewaren we voor een andere keer.
Na twee dagen fietsen slapen we in een hotel aan de Noorderhaven. Dat had een stuk makkelijker gekund, want op zo’n 300 m van huis hebben we ook een Noorderhaven. Straks nog even lekker eten en morgenochtend op de boot naar Terschelling.
Vandaag 55 km gefietst.

Veel fietsplezier op Terschelling!