Fietsen in Zeeland - 18 juli 2025 - dag 2 - Logement Hellevoetsluis
18 juli 2025 - Hellevoetsluis, Nederland
Na een iets te warme nacht in het Carlton zaten we vanmorgen om 8 uur aan het ontbijt. Ondanks alle gloedvolle voorspellingen over fantastisch zomerweer was het zwaarbewolkt en koel buiten. De kok beweerde dat het zelfs zou gaan regenen, maar dat viel gelukkig mee. Wel prima fietsweer natuurlijk. Het eerste stuk fietsten we over polderdijken langs de Maas naar Brielle, een stadje met een prachtig in stand gehouden stadswal met gracht eromheen en acht uitstulpingen waar vroeger de kanonnen op stonden.
De volgende halte was Oostvoorne, waar we op de koffie gingen bij Jaap & Carli, twee fanatieke en leuke vakantiefietsers die we drie jaar geleden op onze reis van Sevilla naar Girona meerdere keren zijn tegengekomen. Het was inmiddels heerlijk weer geworden, dus we konden in de tuin op het terras uitgebreid bijkletsen over elkaars avonturen. Zij hadden vorig jaar de Alpe2Adria in omgekeerde richting als wij gedaan en afgelopen voorjaar hadden ze zes weken door Nieuw-Zeeland gereisd, wat voor ons inmiddels al acht jaar geleden is.
Toen wij weer verder moesten, ging Jaap op weg naar het dorpsplein om mee te doen aan een Corn Hole wedstrijd. Corn Hole is een uit de VS overgewaaid fenomeen, waarbij je een met maiskorrels gevuld katoenen zakje acht meter verderop door een gat in een houten plank moet gooien. De populariteit van deze sport neemt snel toe. Wij gingen via een mooi weggetje langs de rand van de duinen het strand/de zee bij Rockanje inspecteren. Afgekeurd, want het water stond daar zo laag dat je een kleine kilometer de zee in moest lopen voordat het tot je middel kwam. Dat ondiepe water is een gevolg van verregaande verzanding na de aanleg van de Maasvlakte. Dan eerst maar lunchen in Rockanje.
Tijdens de lunch hebben we contact gehad met de uitbaters van ons overnachtingsadres in de polder bij Hellevoetsluis; we konden onze spullen alvast op de kamer leggen, voordat we aan poging twee voor het vinden van een zwemplekje gingen beginnen. Eigenaresse Carla had een goede tip voor een klein strand aan de ‘zoete’ kant van de dam, oftewel het Haringvliet, het Quackstrand. Daar hebben we inderdaad heerlijk gezwommen en ook nog even aan de zomerse teint gewerkt.
Er was ook een drukbezochte uitspanning, ‘Boelie’s’, waar we met enige moeite wat te eten konden krijgen. Toen het eten er eenmaal was, verstomde ons gemopper over de deplorabele staat van de Nederlandse horeca weer snel. Zowel mijn hamburger met garni als Marja’s enorme pan met Zeeuwse mosselen vielen in de categorie veel en lekker. Tijdens het eten werd duidelijk dat er op het pleintje voor ons een evenement op stapel stond: ‘Rollervoetsluis’. Jong en oud en een hele meute geüniformeerde vrijwilligers verzamelden zich voor een rustig skeelertochtje door de polder met aan het hoofd van de stoet een mobiele discotheek. We waren nog maar net weer terug in ons logement toen de stoet voorbijkwam, met in de achterhoede een flink aantal scootmobielen ;)
Al met al ruim 45 km gefietst.

Leuk dat jullie er waren.
Ziet er trouwens allemaal erg gezellig uit.
Veel plezier.