Klein beginnen - 15 mei 2025 - dag 1 - Boutiquehotel De Drentse Liefde, Dwingeloo

15 mei 2025 - Dwingeloo, Nederland

Bijna een jaar geleden gingen we voor het laatst op fietsvakantie en na die reis door Oostenrijk, Italie, Kroatië en Slovenië stond ons leven vooral in het teken van Henk’s ziekte en de behandeling daarvan. Henk heeft het flink voor de kiezen gehad, is nog steeds herstellende en heeft last van de bijverschijnselen van zijn therapie. Dat weerhoudt ons er niet van om leuke dingen te doen, met zijn tweeën of met familie en vrienden. Omdat fietsen Henk gelukkig vrij goed afgaat, hebben we dit voorjaar al vaak mooie tochtjes gemaakt door het Groninger land en op Terschelling. Afgelopen weekend besloten we: het is tijd voor een kleine fietsvakantie. Het is prachtig weer, de wind blijft voorlopig uit het Noorden waaien en we willen graag op bezoek gaan bij Manfred en Helga, dus dat is het doel geworden: we fietsen in vier dagen naar Arnhem.

Het inpakken van de fietstassen was snel klaar, de route werd uitgekozen en toen Henk vanochtend terug was van de fysiotherapeut, zeiden we onze hulp Nieves gedag en lieten we ons door de overbuurman voor ons huis op de foto zetten. We reden eerst door de Onlanden en dat was gelijk genieten, zo mooi groen en fris ziet alles eruit en het ruikt zo lekker buiten. In Norg stond een mooi bankje om de meegenomen broodjes op te eten en uit te rusten van de eerste 23 kilometer. Via de Norgervaart kwamen we al gauw bij de Drentse Hoofdvaart en passeerden we een hele rij Smildes. Het huis van mijn Opa Luiting kon ik niet ontdekken, maar dat kwam natuurlijk ook omdat het Karel I uithangbord van diens sigarenwinkel er al jaren niet  meer hangt. We nemen deze wat saaie rechttoe-rechtaan weg om niet te veel kilometers te maken: dit jaar was 44 km tot nu toe de grootste afstand voor ons. Het was toch leuk om langs het water te fietsen, vooral toen er overal gele lissen aan de oevers verschenen, en er waren ook leuke plekjes te bewonderen. Een stukje voor Dwingeloo, in Geeuwenbrug, bogen we af en veranderde het gladde asfalt in hobbelige klinkerweggetjes, niet fijn voor de inmiddels wat gevoelige ruggen en billen. Maar wat was het hier mooi! Via het leuke plaatsje Leggelo bereikten we al snel ons hotel. We werden hartelijk welkom geheten in onze fijne kamer onder de balken met de naam Pluk de Dag. We zijn trots dat we 55 kilometer hebben afgelegd vandaag.

Na zo’n prestatie hadden we wel een lekker etentje verdiend, vonden we. Bij Onder de Eiken, dat in een mooi oud pand is gevestigd, aten we heel lekker, onder andere asperges en eendenbout. We zaten eerst in de eetzaal, waar het erg stil was, dus zijn we voor het dessert naar de gelagkamer verhuisd. Daar was het een levendige boel - helaas af en toe ook met hard blaffende honden. Nu hangen we lekker in onze kamer en verwachten dat we het niet laat gaan maken.

1. Wubbo:
    16 mei 2025
    Geweldig dat jullie het fietsen weer 'opgepakt' hebben. En fietsen in Nederland is niets mis mee. Ons land is prachtig. Succes en veel plezier.
  2. Eddy Buisman:
    16 mei 2025
    Een heerlijke fietstocht na blijkbaar een beroerd jaar voor Henk. Wat is fietsen dan toch fijn. Er zijn nogal wat parallellen tussen ons, want het jaar 2025 zal volledig in het teken staan voor mij aan ziejenhuisbezoeken en driewekelijkse kuren. Maar ook ik hoop natuurlijk ooit weer op de fiets te zitten en jullie weer eens te ontmoeten. Heel veel pleIer.
  3. Henk:
    11 juni 2025
    Hoi Eddy,
    Dat klinkt heftig. Ik heb zelf de ergste ellende achter de rug, dus we kunnen weer regelmatig een stukje fietsen. Als je daar fit genoeg voor bent en zin in hebt, komen we binnenkort een keertje langs. Deze berichten zijn niet privé, dus laat het even weten via de reguliere e-mail: [email protected]
  4. Pieternel:
    16 mei 2025
    Wat fantastisch om jullie weer te volgen! En 55 km is zeker niet niks als je weer moet opbouwen
  5. Albert en Anneke:
    16 mei 2025
    Goed te horen dat jullie weer op de fiets zitten. Jullie beginnen met mooi weer, dus geniet ervan. Ik hoop dat het beter met de armen gaat?
  6. Aly:
    16 mei 2025
    Wat weer een uitdaging, maar super!
    En wat alweer een afstand voor een eerste dag! Zet um op en heel veel fietsplezier!
  7. Marlon:
    16 mei 2025
    Wat ontzettend fijn dat jullie weer aan het fietsen zijn!! En dan al 55 km. Grandioze prestatie. Veel plezier en geniet van het mooie fietsweer en de prachtige natuur. Lieve groeten
  8. Leigh & Jeff:
    16 mei 2025
    So good to read about your travels again!! I, too, am slowly returning to cycling - you're an inspiration! Happy travels!!
    Leigh :)
  9. Linda:
    16 mei 2025
    Mooie prestatie hoor, deze stap is weer gezet en dat er nog maar vele mogen volgen. Het was ook nog eens de route langs de gebieden van de voorvaderen van Marja, ook wel weer bijzonder.
    Blij dat ik jullie blog weer lees!
  10. José ter Haar:
    18 mei 2025
    Wat super fijn! Weer op de fiets. Dat er weer vele, mooie tochten zullen volgen.
    X