La Douce France 2025 - 11 September - dag 5 - La Clie, Frankrijk

11 september 2025 - Massignac, Frankrijk

Op La Clie begint de dag begint altijd hetzelfde: opstaan, badjas aantrekken, kop thee in de hand en naar de veranda. Gerda, die altijd roept dat de planken glad zijn en daarna het dekzeil van de jacuzzi haalt, zodat het dampende water tevoorschijn komt. En dan: erin klimmen, onder water zakken en uitkijken over de landerijen. We praten en drinken thee totdat de vingers en de tenen vol rimpels zitten. Zoals altijd gaat Henk daarna brood halen bij de bakker en de dames kleden zich aan. Zo, de dag is begonnen.

Er waren eerst nog enthousiaste plannen om te gaan fietsen, maar Metéo France zette ons gelijk met beide benen op de grond. De hele dag regen met soms tien minuten zon. Dus bedacht ik wat ik ging koken de komende dagen, maakte een lijst en vertrokken Henk en ik naar La Rochefoucault om boodschappen te doen bij Leclerc. Gerda liet intussen de honden even in de woonkamer, want daar mogen ze niet in zolang wij er zijn. Gerda’s jongste aanwinst Bommel is met bezoek erbij eigenlijk niet te houden en ik word altijd erg onrustig van blaffende en tegen mij op springende honden. Volgens Gerda vinden de dieren het niet erg om in de studeerkamer te zijn, dus voel ik me niet schuldig. Toen wij thuiskwamen gingen we gedrieën lunchen en naar buiten kijken. Zouden we toch nog een uurtje kunnen fietsen?

Gerda ging alvast haar klus voor vandaag doen: voorbereidingen treffen voor haar kraampje op de rommelmarkt komende zondag, in St. Basil. Samen met Jan en Ellie gaat ze daar allemaal leuke, maar overbodig geworden spulletjes verkopen. Dit keer was de koeienverzameling aan de beurt om een nieuwe eigenaar te krijgen. Gerda had ook nog twee serviezen van haar moeder staan, mooie vierkante schalen en bordjes met afbeeldingen van Nederlandse klederdrachten erop. Die vond ik geweldig leuk en een ervan mocht ik zo van Gerda meenemen. Samen met de huishoudelijke aankopen die ik bij Leclerc heb gedaan, een grote braadslee en een pannetje met vier uitsparingen om prachtig ronde pannenkoekjes in te bakken, moet ik thuis wel weer op zoek naar kastruimte. Terwijl Gerda een set woeste glazen afwaste en een stoffen koetje in het sop zette, trok de ene na de andere bui voorbij. Ik speelde wat spelletjes op StepBridge, Henk ging met Gerda kort de honden uitlaten, ik maakte ook een ommetje door het bos en toen was het alweer tijd voor mij om de keuken in te duiken. Want ook dat is een vast onderdeel van onze logeerpartijen hier: de eerste maaltijd maakt Gerda klaar en daarna ben ik aan de beurt. Ik maakte een ovenschotel van Ottolenghi met pastinaak en zoete aardappel.

De hele dag hangt al de spanning in de lucht hoe B&B Vol Liefde af zal lopen en wie van ons het beste heeft ingeschat welke paren nog bij elkaar zijn. De champagne staat koud en, hebben we afgesproken, die is niet alleen voor de winnaar.

Hoe het afgelopen is hier in La Clie? De champagne (van de Castellane, zie foto’s dag 2) was geweldig lekker en het bleef loeispannend tot het eind. De overtuigende winnaars staan hieronder op de foto.

1. Greet:
    11 september 2025
    Wat is er zo speciaal aan dat ‘benbvolliefde’, verhaal?