Van Holland naar Öland -13 juni 2026 - dag 1,2 - Guesthouse Æbelnæs, Ny Æbelnæs, Denemarken

13 juni 2026 - Damsholte, Denemarken

We bridgen sinds een jaar of zo iedere paar maanden in het weekend met Jos & Wiveca, gezellige clubgenoten van de Zeerob en ook leuke mensen buiten de bridgetafel, die we nog kennen van onze oude Groninger tijd. Zij doen een paar keer per jaar mee aan een bridgeweek in het buitenland, in november in Madeira en vlak na Midsommar* op Öland. Wiveca’s moeder is Zweedse en ze heeft veel Zweedse bridgeconnecties, vandaar dat ze het toernooi kennen. Marja en ik hebben een zwak voor Scandinavië, dus toen de Ölandveckan ter sprake kwam werd al snel het plan geboren om hier ook aan mee te gaan doen.  Wij doen dat slechts een paar dagen, want met name voor Marja is alleen de gedachte aan een hele week bridgen al dodelijk vermoeiend.  De rest van de week gaan we het eiland bekijken en we combineren het met een week extra vakantie eraan voorofgaand. De timing past bovendien keurig binnen het vierwekelijkse schema van de controles in het UMCG.

Gisteren vertrokken we mooi op tijd en vol goede moed voor etappe 1. Het plan was om vlakbij Puttgarden (DE) te overnachten en de volgende ochtend redelijk op tijd de veerboot naar Rödbyhavn (DK) te nemen, waarna het nog maar een klein stukje zou zijn naar het eiland Møn. Hoewel het uiteindelijk prima is gelukt, zakte de moed ons onderweg wel af en toe in de schoenen. Voor ons gevoel hebben we de helft van de tijd in de file gestaan, bij Oldenburg, bij Bremen, voor en voorbij Hamburg overal grootschalige wegwerkzaamheden. Zijn ze daar nou nooit eens mee klaar? We waren blij dat we niet ergens die middag de veerboot moesten halen; dat zou een hoop stress hebben opgeleverd.

Hotel Golf ‘n Wave Aktivresort Fehmarn ligt zowel aan zee als aan de golfbaan. Het bleek een prima keuze, vrijwel nieuw, comfortabel en een voortreffelijk ontbijtbuffet. Na het lekkere diner van gisteravond maakten we nog even een rondje langs het water, het naastgelegen camperpark en de golfbaan. De golfbaan betreden was ‘Auf eigene Gefahr’, met de expliciete waarschuwing dat je op ieder moment door uit de koers geraakte golfballen kon worden getroffen. Zouden al die bejaarde koppels met hun e-golftassen of elektrische golfkarretjes zich daar wel voldoende rekenschap van geven?

We waren vanmorgen ruim op tijd bij de veerboot, omdat we een ticket hadden met ‘planmäßige Abfahrt’ van 10:30 uur en minstens een half uur van te voren aanwezig moesten zijn. Tot mijn verbazing mochten we vrijwel meteen de boot op en voeren we net over tienen al richting Denemarken. Volgens Marja zaten we gewoon op een eerdere boot, ondanks de op papier strakke tijdsplanning. De inchecktijd voor ons idyllische rietgedekte vakwerkhuisje was vanaf 12 uur (sleutel in het mandje bij de voordeur), dus we hadden de hele middag nog om Møn te verkennen. Het eiland is ons aangeraden door Laura, onze Deense overbuurvrouw, en we waren er bij aankomst onmiddellijk zeer van gecharmeerd. Het is heel groen, glooiend en hier en daar zie je een klein dorpje met een typisch Deense kerk. De echte verkenning moest echter wel wat uitgesteld worden, omdat het vrijwel meteen begon te hozen en pas veel later op de middag wat langer achter elkaar droog werd. We fietsten een rondje van precies een uur (20 km) en de eerste druppels vielen alweer toen we de fietsen weer binnen zetten.

Gelukkig hoefden we er niet meer uit, want de boodschappen waren vanmorgen al gedaan. Marja verzorgde een snelle maar lekkere pasta tomatensaus met ballen, ik moet de boel nog een beetje opruimen als dit stukje klaar is en dan wordt het morgen hopelijk beter weer dan ze voorspellen, want het eiland is echt heel leuk.

*Midsommar: In Zweden viert men uitbundig het begin van de zomer, traditioneel in witte kleding en, voor meisjes en vrouwen, met bloemenkransen in het haar. Zang en dans rond de meiboom en veel eten en drinken completeren het plaatje. Toen ik daar iets meer over opzocht op het internet, kwam ik overigens vooral verwijzingen tegen naar een Amerikaanse horrorfilm uit 2019 met dezelfde titel. Toch maar even kijken op welke streamingdienst die te vinden is?

1. Greet Oosterhuis:
    13 juni 2026
    Mooi, en weer onderweg dat is wat jullie zijn. Vooruitkijken! Ben er graag bij dus kom maar door met jullie ervaringen! Greet
  2. Aly:
    14 juni 2026
    Hoi, hoi, niet aantrekkelijk een reis naar Zweden onze zomerse fietsvakantie, maar goed! O ik wist niet dat jullie reis naar Møn zou zijn. Prachtig eiland om te fietsen! Wanneer begint het bridge tournooi? Geniet ervan!
  3. Marlon:
    14 juni 2026
    Heerlijk weer op reis!! Geniet van al het mooie natuurschoon en van het bridgen. Fijne vakantie!
  4. Astrid:
    Hoi hoi, wat leuk!
    Wist niet dat jullie weer op pad gingen.
    Geniet ervan. En tot snel 😘
  5. Wubbo:
    14 juni 2026
    Al snel een volgende vakantie op jullie programma. Gelijk hebben jullie. We gaan jullie volgen.