Waar is het voorjaar? - 22 mei 2026 - dag 5 - Chateau de Logne, Ay-sur-Moselle, Frankrijk

22 mei 2026 - Ay-sur-Moselle, Frankrijk

Het zou alweer een prachtige dag worden met temperaturen tot zo’n 30 graden, dus aan het ontbijt maakten we een plan. Een stukje fietsen in ieder geval, maar wat minder ver dan gisteren want ik voelde mijn rug en zitvlees vanochtend nog goed. Ergens tussen de middag warm lunchen en dan relaxen op het Chateau. Ik had gisteren bij Thionville een leuk restaurant gezien langs het water, La Marina, met een groot terras. Daar zou toch wel een plekje voor ons te vinden zijn als we ons daar om 12 uur zouden melden? Welgemoed gingen we op pad.

Het eerste stukje was hetzelfde als gisteren, maar daarna had Henk een route gevonden die ons afwisselend langs het kanaal, de rivier en door aanliggende dorpen voerde. We stopten meermalen vanwege mooie blommetjes en uitzichten over het water en we genoten van het prachtige weer: strakblauwe lucht, een licht briesje en volop zon. Vlakbij Thionville stonden er opeens bordjes met Route Barrée en Déviation op La voie bleue. Bij dit soort aankondigingen kijken wij elkaar altijd even aan: moeten we dit serieus nemen of nemen we de proef op de som? Heel vaak is er toch niet veel aan de hand en aan omrijden hebben we allebei een hekel, dus daar gingen we. Al snel kwam er een rood-wit hek in beeld, maar daar konden we prima langs. Iets verderop was er een wat serieuzere wegversperring, maar ook daarnaast liep een olifantenpaadje door het gras. Wat ons helemaal sterkte in onze beslissing om door te rijden was de racefietser die ons van de andere kant tegemoet kwam. Voorwaarts maar weer dus. Bij de derde balk over het fietspad werd ons duidelijk wat het probleem was: een enorme wegverzakking. Het zag er ernstig uit, zie foto, maar we konden er met de fiets aan de hand probleemloos overheen. Ik snapte wel de beslissing van de wegbeheerder: als je hier nietsvermoedend en in volle vaart op af was komen rijden, had je zomaar in de afgrond kunnen storten. Na deze hobbel met succes te hebben genomen, bereikten we al snel Thionville, staken een paar bruggen over en reden langs de andere kant van het water een eindje terug. Helaas, toen liet het geluk ons in de steek. Bij het gezellig uitziende La Marina waren op deze mooie zomerdag alle tafels gereserveerd. Maar dat hadden wij dus niet gedaan…

We reden maar door en al snel doemde het dorp Uckange op. Daar zagen de horecagelegenheden er een stuk minder aantrekkelijk uit, maar we besloten toch om hier de lunch te gebruiken, want het liep al tegen enen en we hadden best wel trek. Op het terras van de plaatselijke kebabzaak Anatolia, aten we een best smakelijk broodje geroosterde kip met friet, met blikjes fris erbij. Nog een klein stukje fietsen, toen waren we weer op het kasteel. Het volgende programmaonderdeel: douchen en relaxen, lukte daarna uitstekend, dus de dag eindigde goed. Een paar uur later hesen we ons toch nog even in de auto - die in de zon was opgewarmd tot 46 graden - en sloegen we voor een paar dagen boodschappen in bij een enorme Leclerc.

1. Aly:
    23 mei 2026
    Hoi laiverds, gelukkig is er vaak een oplossing! Hebben jullie nu gereserveerd voor een andere dag bij het restaurant aan het water?