Lekker naar Terschelling - 16 augustus 2025 - dag 1 - Heerenveen, Kempenaerssingel
16 augustus 2025 - Heerenveen, Nederland
Nu het zulk prachtig zomers weer is in Nederland, was het aanbod van Chris en Titia om een aantal dagen in hun appartement op Terschelling te verblijven, wel heel aantrekkelijk. En door op de fiets naar Harlingen te gaan, maken we er meteen een kleine fietsvakantie van.
Het plan was om vandaag om 12 uur van huis weg te rijden, maar we hadden ruim de tijd, dus wie weet lukte het eerder. Maar ja, je moet altijd zoveel dingen bij elkaar zoeken en het huis ook nog een beetje netjes achterlaten. Verder stonden op het to-do-lijstje: en pakje versturen naar Elske, de vuilniszak wegbrengen, een boek ophalen bij Van der Velde en olijfolie kopen bij de gezondheidswinkel. Kortom, het was eigenlijk een wonder dat we om vijf voor 12 bepakt en bezakt klaar stonden voor vertrek. Mijn fiets steigerde zo ongeveer, want ik heb alleen achtertassen, en daarin zaten, naast mijn kleren, onder meer onze hele fruitvoorraad, een lunch met blikjes fris en een diepgevroren maaltijd voor vanavond. Nu is het altijd weer wennen om met bagage te fietsen, maar die extra kilo’s voelde ik goed in mijn benen. Gelukkig was het gewicht na de eerste stop, net buiten Marum in een bushokje, al een stuk minder doordat de broodjes waren opgegeten en de blikjes leeggedronken en Henk vier sinaasappels van mij had overgenomen.
Het parcours was tot dan toe was niet erg boeiend geweest, veel langs de provinciale weg, het ene dorp uit en het volgende in, maar na Ureterp kwamen er leuke, ook onverharde, weggetjes door bosjes en door weilanden en nam de bebouwing drastisch af. De zon liet zich af en toe zien, de wind kwam vrijwel steeds van rechts en maar heel zelden van achteren. Werken geblazen dus. We pauzeerden nog een keer en Henk dacht dat het nog 12 km naar Heerenveen was. Dat klopte vast en zeker, maar de laatste loodjes wogen weer eens behoorlijk zwaar, dus die 12 leken er wel 20. We kwamen door Gorredijk, Jonkersland, Langezwaag en De Knipe en ook na het opdoemen van het plaatsnaambordje Heerenveen moesten we nog een paar eindeloos lijkende kilometers langs een rechte weg rijden voordat het appartementencomplex waar Pa van Doren woont, in beeld kwam. Toen was het leed snel geleden, want Pa had aardbeiengebakjes gehaald en er was thee om de dorst mee te lessen.
Wij slapen vannacht in de logeerkamer van het complex, die je voor 15 euro per nacht kunt reserveren. Geen geld voor een mooie grote kamer en badkamer en met genoeg ruimte in de hal om de fietsen neer te zetten - het rood-witte verbodsbord met een fiets erop mochten we van Pa negeren. We hoefden na de douche alleen de galerij over te steken om bij Pa aan tafel aan te schuiven. De avondmaaltijd bestond uit couscous voor ons en Pa, die vanmiddag al zijn warme maaltijd van De Walvis had gehad, nam een boterham. Daarna keken we samen naar het nieuws, Henk deed een klusje, en samen liepen we nog even naar het centrum om geld te halen.
Nu zitten vader en zoon gezellig samen op de bank te appen met Loeki en ik leg de laatste hand aan dit verslag. Morgen naar Harlingen!
64 km gefietst.

Leuk om jullie weer te volgen op weg naar Terschelling. Wij gaan morgen ook op pad voor een fietstochtje naar Brabant.
Groetjes Carli en Jaap
Plezier 🤩